W czym jest cynk?

Jaką rolę spełnia cynk w naszym organiźmie?

Cynk przyczynia się  do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, będąc niezbędnym dla utrzymania prawidłowej równowagi psychicznej i emocjonalnej. Wzmacnia układ odpornościowy, zwiększając tym samym jego wytrzymałość na stres. Utrzymuje on zęby i kości w dobrej kondycji, oraz pomaga w regulowaniu poziomu cukru we krwi. Jego prawidłowa ilość w organizmie człowieka obniża poziom homocysteiny we krwi, niezależnego czynnika odpowiedzialnego za rozwój chorób  neurodegeneracyjnych (m.in. choroby Parkinsona, oraz Alzheimera), chorób sercowo-naczyniowych, a także zagrożeń nowotworem, oraz poronieniem. 

Cynk sprawi, że Twoje włosy i paznokcie będą wyglądały pięknie, ponieważ jest on niezbędnym do produkcji kreatyny składnikiem (białek znajdujących się u nasady włosów i paznokci). Pomoże on również pozbyć się trądziku, a także doda Ci więcej energii i pomoże schudnąć ograniczając apetyt, oraz zwiększając metabolizm. Stanowi on bardzo skuteczny składnik redukujący zmarszczki, oraz zwiotczenie skóry.  Pomaga w produkcji kolagenu, co opóźnia starzenie się skóry.  Co ciekawe zapobiega też łysieniu, oraz  zwiększa elastyczność skóry, zapobiegając tym samym lub pomagając w pozbyciu się rozstępów.

Jak widzimy, cynk posiada bardzo wiele, pożytecznych dla organizmu  zastosowań, dlatego warto dostarczać go w codziennej diecie.

Niedobór cynku w organiźmie

Niedobór cynku może być przyczyną chronicznego zmęczenia a nawet niedoczynności tarczycy.

Dieta bogata w cynk

Jeśli zależy wam na zwiększeniu ilości cynku w diecie, to z pewnością powinnyście wzbogacić ją w owoce morza, ze szczególnym uwzględnieniem ostryg. Zobacz zatem w czym jest cynk. W 100 gramach ostryg zawiera się aż  78.6mg cynku! W czym jeszcze jest cynk?
Przede wszystkim dużo cynku posiada łosoś, nasiona dyni, gorzka czekolada, czosnek, nasiona sezamu, arbuza, lnu, oraz kiełki pszenicy, ciecierzyca, krewetki, krabie nóżki.

Produkt Zawartość cynku w 100 gramach Dzienne zapotrzebowanie
Ostrygi 78,6mg 524%
Wołowina i jagnięcina 12,3mg 82%
Pestki dyni 10,3mg 69%
Gorzka czekolada 8,6mg 45%
Orzechy nerkowce 5,6mg 37%
Łosoś 1,4mg 9%
Szpinak 0.8mg 5%

Produktem o wysokiej  zawartości cynku jest także chude czerwone mięso, jak na przykład stek z polędwicy wołowej lub chudej mielonej wołowiny, oraz z ciemnego mięsa indyka np. uda i podudzia. Innym mięsem bogatym w cynk jest także jagnięcina, oraz wieprzowina. Co ciekawe, spore zapasy cynku znajdziemy także w żółtkach jaj i mleku. Nie należy również zapominać o szpinaku, fasoli , a także brązowym ryżu.

Przyswajalność cynku

Przyswajalność cynku może być zwiększona dzięki odpowiedniej ilości dostarczanej witaminy C, dlatego warto urozmaicać swoje posiłki szklanką soku pomarańczowego, lub z innych warzyw i owoców.  

Posiłki bogate w cynk

Chciałybyście pięknie wyglądać, ale nie macie pomysłu w jaki sposób przygotować, wartościowy i bogaty w cynk posiłek? Poniżej przygotowałam dla Was kilka propozycji na szybkie, smaczne posiłki:

Jogurt z owocami, kokosem i kiełkami pszenicy.

To propozycja pożywne i wypełnione w cynk śniadanie lub przekąskę. Naturalnie można go wzbogacić w plasterki pomarańczy, lub szklankę soku pomarańczowego, co pomoże w prawidłowo przyswoić cynk.

Ekspresowy gulasz z ostryg.

Pamiętając, że najbogatszym źródłem cynku są ostrygi, proponuję szybkie i niezbyt skomplikowane danie.

Składniki:

1 łyżka masła
1 cebula Pokrojona w kostkę
1 łodyga pokrojonego selera
1 ząbek czosnku,  przeciśniętego przez praskę
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
2 pieczone ziemniaki, pokrojony  w kostkę
1,5 SZKLANKI BULIONU DROBIOWEGO
0,5 szklanki kukurydzy
1,5 szklanki małych ostryg, odsączone
1,5 szklanki mleka
0,25 szklanki świeżej pietruszki mielonej

Przepis:

Rozgrzewamy masełko w  dużym garnku, na średnim ogniu. Dodajemy cebulę i seler, gotujemy często mieszając przez ok pięć minut, dopóki warzywa nie zmiękną.

Dodajemy czosnek, tymianek, a następnie mieszamy przez ok pół minuty. Dodajemy ziemniaki oraz bulion. Przykrywamy, doprowadzając do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień, gotując na wolnym ogniu, przez ok 15 minut.
Wrzucamy kukurydzę z ostrygami. D

Dusimy na małym ogniu przez około pięć minut, lub do czasu, aż ostrygi będą gotowe, a ich krawędzie zaczną się zwijać. Dodajemy mleko i pietruszkę.  
Smacznego 😉

W czym jest cynk?
4.3 (86.67%) 3 votes

Dodaj komentarz

*