Jakie wino do ryby?

Rodzaj wina: szampan, Prosecco, Cava

Do czego pasuje? 
Wino musujące francuskie, hiszpańskie, czy włoskie idelanie pasuje do smażonego jedzenia. Wydaje się dziwne? Otóż nie!  Choć lekkie w smaku piwa potrafią dobrze dopasować się do smażonych ryb,owoców morza, to większość lekkich win „zatraca się” gdy podamy je z rybami przyrządzonymi w tempurze, lub usmażonymi np. w cieście piwnym. Podanie ich z winem musującym jest idealnym rozwiąznaiem, ponieważ pęcherzyki przebijają się przez masę smażonego jedzenia. Tego rodzaju wino nadaje się również świetnie do kawioru. A co jeśli nie przepadamy za winem musującym? W takim układzie warto sięgnąć po portugalskie Vinho Verde.

Rodzaj wina: Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Pinot Grigio

Do czego pasuje?
Przedstawione gatunki win to prawdziwi arystokraci wśród białych win. Suche, ostre i surowe Chenin Blanc i Pinot Grigio to wina, po które można sięgnąć, gdy serwuje się chude, gotowane białe ryby. Flądra, halibut, sandacz, surowe małże i ostrygi rewelacyjnie nadają się do tych win. 

Rodzaj wina: Pinot Gris, Viognier

Do czego pasuje?
Dzięki swojemu pełnemu smaku pasują one do tłustych ryb. Będą stanowić idealne wypełnienie do ryb takich jak np. makrela. 

Podsumowanie

Mam nadzieję, że odpowiedziałam na częste wasze pytanie – jakie wino do ryby? Przygotowane zestawienie to jedynie propozycja win, które możecie zaserwować do poszczególnych ryb. Tak naprawdę przedstawiłam tu jedynie wytyczne, a kreatorami i odkrywcami smaku pozostajcie Wy sami. Próbujcie, eksperymentujcie!

Jakie wino do ryby?
4.5 (90%) 2 votes

Dodaj komentarz

*